A.J.K.A. karate tábor Gyulán

A.J.K.A. shotokan karatésok- ismét Gyulán!

Hagyománynak számít Gyula városában, hogy július közepén itt tartja nagy nemzetközi karate táborát az A.J.K.A. (American Japan Karate Association) magyarországi szervezete. A házigazda Gyulai Karate Egyesület – Torma György VIII.DAN és felesége, Tormáné Marosvölgyi Anikó irányításával – évek óta kiváló rendezője az eseménynek, így nem csoda, hogy nem csak a magyar, hanem a külföldi karatésok is szívesen jönnek a fürdővárosba. Most is magyar, német, egyesült államokbeli és svéd karatésok jöttek el, összesen hatvannégyen, hogy részt vehessenek az edzéseken. Az edzéseket a vezető instruktorok Csákvári László (Budapest), Avi Azoulay (USA) Farkas András (Békéscsaba), Torma György (Gyula) tartották.
S természetesen a szervezet meghatározó nagymestere, Sensei Sáfár László X.DAN, aki óriási energiával irányítja a tábor életét, idős kora ellenére egy „energiabomba”, s aki mindig szívesen válaszol a kérdésekre!

– Megjelent magyar nyelven is régen várt szakkönyve, a „Shotokan Karate Útmutatások”
 – Nagyon! Már egy hét alatt eladtunk több, mint száz példányt, és az újra megrendelt ötven angol nyelvű példány is elkelt. Az USA-ban már sokat eladtunk belőle, hiszen már a második kiadásnál tartunk. Ez egy maga nevében egyedülálló könyv.

– S mi a tapasztalat, mi a véleménye azoknak, akik már végigolvasták? Mennyire értik, mennyire vannak a szerzővel egy hullámhosszon?
– Ez a könyv nagyon a technikákra épül, ami egyetemi kutatásokra is épül. Az emberek gyakorolják a karatét, de igazából nem értik, mi ez. Ezért sok kérdést, kapok, amire mindig szívesen válaszolok. Nem komplikált, de gondolkodni kell a leírtak megértéséhez, s kell egy magyarázó készség is. Hiszen ez egy tankönyv. Mindenkinek ajánlani tudom, nem csak a shotokan karatésoknak. A mozgáskultúra törvényszerűségei mindenkinek ugyanazok! Newton törvényeit nem a shotokanosoknak írta, hanem az embereknek! Mindenki megtalálja benne azt, ami az Ő stílusának kell.

– Elnézve a fekete öves tanítványok népes csoportját, feltűnt a precíz, egységes mozgás, ami jobbnak tűnt, mint tavaly…
– Nagyon sokat dolgozunk ezen, a mozgás, a kihon négy tényezőjén: reakció, időzítés, távolság és a kontroll fejlesztésén. Mindig gondolkozok azon, mit lehetne még jobban, másképpen csinálni, mi az, ami hiányzik. A kihonban (alapgyakorlat), a katában (formagyakorlatban) a kumite-ban (küzdelemben) mind jelen vannak. Örülök, hogy látszik a fejlődés, és mellette a shotokan karatéra jellemző önfegyelem, a kitartás a forróságban.

– A korábbi évekhez képes jóval több a tanuló fokozatú fiatal…
– Mindig próbálom az edzőket ösztökélni, hogy ne csak a fekete övesek jöjjenek. Bátorítsák a tanulókat, a fiatalokat is. Mert ha többen jönnek, mint most is, tudok két csoportot kialakítani, s így sokkal hatékonyabb az edzés. Élményt is jelent egy teremben edzeni a sok mesterrel, s sokkal több edzést is jelent.

– Kétszer is Békéscsabán tart a szövetség fontos eseményt: A hagyományos október eleji békéscsabai edzőtábort és október végén az országos bajnokságot. mennyire kötődik Békés vármegyéhez? A többi harcművész nagymesterhez képest sokat van nálunk…
– Nagyon szeretek Gyulán lenni! Békéscsaba, Gyula…valahogyan mások az emberek, sok barátom van itt, barátságosabbak az emberek, úgy érzem. Amerikában szokott ez így lenni, edzés után összejöttünk, a hét végén is, kerestük egymást az edzéseken kívül is. Ott közvetlenebbek az emberek, mint nálunk. Itt Békés megyében nagyon sok barátot találtam!

– Kedves Sensei Sáfár László Nagymester, barátai várják az ősszel októberben szeretettel a mi vidékünkön!
– Itt leszek, ígérem!

Az örökifjú nagymester most is tevékeny, igazi irányítója, mozgatója a szövetségnek. A magyar karatéért tett érdemeiért, munkásságáért vehette át az edzés elején a Magyar Harcművész Nagymesterek Tanácsa „Tiszteletbeli Nagymester” elismerő diplomáját a tanácsot képviselő Gregor László mestertől. Az igazi elismerés a hosszú ideig tartó taps, a tanítványok tisztelete, jókedve és szeretete! S ez a jó kedv jellemezte végig a tábort!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük