IKU karate képzés Balatonfenyvesen

Azt IKU (International Karate Union) magyarországi szervezete immár harmadik éve rendezi meg nyári táborát Balatonfenyvesen. Annak ellenére, hogy nem sok idő maradt a szervezésre, szép létszám gyűlt össze Feszt Norbert VII.DAN irányításával. A táborban a rendező KIME Shotokan KE, a békéscsabai JALTE Goshinkai karate-do (Gregor László VIII.DAN), a zalaegerszegi Seigi-Do Karate E. (Takács Krisztián V.DAN) , a németországi Yama Karate Do (Christian Puch IV.DAN), a Rákosmenti KSE (Szircsák Szabolcs III.DAN), a romániai, szatmárnémeti Okinawa Dojo (Nyesti Csaba V.DAN)  és a budapesti Otaka Karate Club (Farkas Norbert IV.DAN) tagjai vettek részt. A romániai és németországi karatékák jelenléte nemzetközivé avatta a tábort, ráadásul Ők évek óta visszajáró, kedves vendégek, akik örömmel és barátként érkeznek ide. Irányzatokat nézve a shotokan karate, a Goju-Ryu, Goshinkai karate, Sendo-Ryu karate, Shito-Ryu, ju-jitsu, kick-boksz irányzathoz tartozók edzettek, ami nem meglepő. A Magyar IKU Karate Szövetség ugyanis nyílt szövetség, amely irányzattól függetlenül fogadja be a dolgozni, edzeni kívánó tagokat. Ennek megfelelően a tábor egy kimondottan „dolgos „ tábor volt, hiszen a napi két edzés mellett számos munka várt a résztvevőkre. Megtartották a magyarországi szervezet közgyűlését, elfogadták a beszámolókat. Pontosították az eseménynaptárt is. A tervek szerint október 10-én tartják a szövetség első országos bajnokságát, amely egyben válogató verseny is lesz az október 27-31 közt Romániában, Nagyváradon megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra.

Az országos bajnokságra felkészülést szolgálta az a bírói tanfolyam, amelyet a táborban több napon át tartottak a Bírói Bizottság, Nyesti Csaba elnök, Feszt Norbert és Gregor László közreműködésével. Az elméleti és gyakorlati képzést vizsga zárta. Kialakult az a  12 tagú versenybírói gárda, akik segítségével le lehet majd bonyolítani az országos bajnokságot mind kata, mind kumite kategóriákban.

A tábor szakmai részében minden klubvezető mester tartott edzést. Zömében formagyakorlatokat vettek át a résztvevők, de szerepeltek küzdelmi edzések, önvédelem oktatás és formagyakorlat értelmezés (bunkai) is. Érdekes volt megismerkedni a különböző irányzatok jellegzetességével.

Péntek délután került sor az övvizsgákra a szövetség DAN Kollégiuma előtt. Zömében tanuló fokozatokra vizsgáztak a bátor jelentkezők, de  két mester is sikeresen vette az akadályokat: Nyesti Csaba és Takács Krisztián sikeres vizsgát tettek V.DAN fokozatra.

Feszt Norbert, a Magyarországi IKU Karate Szövetség elnöke így látta az egy hetes tábort:
– Mi volt a tábor fő célkitűzése?
– A csapatépítés, új barátságok, a szövetségi építkezés, benne az edzéstartás, – minden edző kapjon szerepet – , sikeres bíróképzés, bírói minősítő vizsga. Volt egy közgyűlésünk, amelyen fontos döntések születtek. Bírói Bizottságot alakítottunk ki,az a Nyesti Csaba vezeti, aki három nemzetközi szövetségnek –IKU, IMAF Europe, JKS nemzetközi bírója. S a végén sikeres övvizsgára is sor került.
– Milyen feladatok állnak a sikeres tábor után a szövetség élén?
– A legfontosabb a szeptemberi újra indítás,tagtoborzás. Remélem, nem borítja ezt fel a járványhelyzet. Reményeink szerint újabb klubok csatlakoznak hozzánk. A másik a szövetség első országos bajnokságának sikeressége. Nemzetközi vonalon bővítjük a lehetőségeket. Meghívásunk van Németországba, Stahnsdorfba egy edzőtáborba jövő év májusába. Az idei évben , ősszel, Szatmárnémetibe várnak minket egy edzőtáborba. Továbbra is ápoljuk a jó szerbiai kapcsolatokat is. Olyan barátokat gyűjtünk, akik nyitottak egy befogadó szövetség felé, amely mindenféle stílust vár, és nem tiltja azt, hogy más szövetségnek is tagja legyen.

A sikeres balatonfenyvesi IKU nemzetközi tábor a tervek szerint a jövő évben is megrendezésre kerül!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük