A kezdetek

Aki a múltját nem becsüli, annak nincs jövője!

Ahogy elkezdődött…

Békéscsabán az All-Style Karate 1980-ban alakult meg, Molnár Viktor irányításával, az országban második helyen. Az első hazai All-Style Karate Klub, a budapesti Hunyadi János SE segítette tanácsaival a kezdő, de lelkes csapatot, Kira Péter tartott bemutató edzést. A Mezőgép SE-t később a rendkívül tehetséges Bereczki Béla irányította. Vizsgáztatni Békéscsabára Rajk Ágnes és Korecz László járt, Ők voltak a segítő instruktorok. Ennek a csapatnak a munkájába kapcsolódott be 1981-ben a Szegedről, a főiskola elvégzése után hazatérő Gregor László, aki 1979-től előbb JUDO, majd Kung-fu edzéseket látogatott.
A mai harcművészek, válogatottak nem is ismerik az elődjeiket. Ezért szeretnénk emléket állítani és tisztelegni előttük, megköszönve, hogy törték az utat, a DO-t!

Bemutató 1982-ből Békéscsabán, az Ifjúsági Ház színpadán. Balról jobbra: Bereczki Béla, Szabó László, Borbíró Zoltán, Hortobágyi János, Gregor László, Budai Csilla,  Emese … Erika,  Gyöngyösi Katalin

Puszta kezes küzdelem: Gregor László és Novák Attila
Tameshiwari: Bereczki Béla hasán cserepet tör Gregor László
Bereczki Béla, Bácsfalvi Zoltán, Gregor László (fejjel tör) és Hortobágyi János
Küzdelem (kumite): Komáromi László és Gergor László

A Békéscsabai József Attila Lakótelepi SE All-Style Karate Szakosztálya 1982-ben kezdte meg tevékenységét. Gregor László alapította, aki a korábban a Békéscsabai Mezőgép SE, majd utódja, a Békéscsabai MÁV SE keretében karatézott és edzést tartott. A szakosztály tagjai az alakulásnál: Gregor László, Otlecz Zoltán, Gedó Attila,  Kővágó Zsolt voltak. Az egyesület akkori elnöke idősebb Kováts Tibor, helyettese a Lakótelepi SE mostani elnöke, Lovas István voltak.
A szakosztály heti 1 óra (!) edzéslehetőséget kapott a KISZ-táborban, (a mai Arany János Kollégiumban) az akkor még parkettás tornateremben. A bemelegítést edzések előtt, és a levezetést, kondicionálást edzések után szabadtéren a „zöldben” oldották meg. A másik két heti edzés a szabadban volt.  Aztán lassan sikerült heti két termes edzéslehetőséget szerezni. A létszám is növekedett, egyre többen jöttek át a nagy egyesületből, a Bcs. MÁV-ból is. Központi instruktor nélkül folytak az edzések, majd, 1983 nyarán a szakág országos szakfelügyelőjével, Kira Péter I.DAN vette fel a kapcsolatot Gregor László. Ettől kezdve a klub bekerült az országos címlistába, és elfogadott klub lett.
1984-ben országos szinten nagy csata dúlt az irányzatok között. Ezért nagy meglepetést jelentett, hogy 1984 elején Békéscsabán egy semi-contact csapatversenyt rendeztek Viharsarok Kupa néven. Ebben az volt a különleges, hogy egymással országos szinten szemben álló irányzatok csapatai jöttek el, a harcművész barátság jegyében. A résztvevők: All-Style Karate: Békéscsabai MÁV SE, Békéscsabai Lakótelepi SE, Szarvasi Hunor Shotokan Karate, Orosházi Kyokushin Karate. Bemutatót tartottak az ITF Taekwon-do-sok.

A verseny jelentőségét mutatta, hogy megjelent rajta a Magyar Cselgáncs Szövetség Karate Szakbizottságának elnöke, Koncz János III.DAN, Leyrer Richárd, a Hunyadi János SE titkára, és az akkori sztár csapat, a Hunyadi SE csapata, aki a tornagyőztes Békéscsabai MÁV-val vívott hangulatos bemutató mérkőzést. (A Hunyadi nyert nagy csatában).  Talán ekkor kezdődött az enyhülés az országos „karateháborúban”.

Az első Viharsarok Kupa (1984) a KISZ – iskola (a mai Arany János Kollégium) tornatermében, ahol a mai napig edzéseket tartanak. A Lakótelepi SE bemutatós gyermekcsapata: balról: Jagyugy Mihály, Békési Albert (az egyesület első országos bajnoka), Gedó Attila, Ancsin Péter, Kiss Zoltán, Kiss Attila, mögöttük Gregor László 6.kyu edző. A háttérben a földön Bereczki Béla (Bcs.MÁV), mögötte szemüvegben, fejét elfordítva Koncz János III.DAN, az All-Style Karate magyarországi megalapítója, mögötte áll Hanák Antal (Bp.Hunyadi SE) az első magyar full-contact világbajnok, Koncz János mellett ül Lovas István.

1984 nyarán megszületett Szegeden, az Országos Gyermekbajnokságon az első országos bajnoki cím: Békési Albert szerezte. A csapatnak érmes tagja volt Hankó Katalin, az ovis csoport mai edzőnője is. S ősszel az egyesület a 2.Számú Általános Iskolában megrendezte első országos bajnokságát, a Serdülő és Felnőtt Országos Bajnokságot. Itt hatalmas csatában Hortobágyi „Jakuza” János a döntőben legyőzte a későbbi full-contact Európa-bajnok nyíregyházi Gönczi Jánost.

A Magyar Kick-box Szakszövetség húsz éves jubileumi tablója.
A Lakótelepi SE gyermek csapata 1984-ben: balról:
Ancsin Péter, Hankó Katalin, Békési Albert (Az első országos bajnokunk), Kiss Attila, Kiss Zoltán, Gedó Attila (alapító tag)
1981.Középen Galambos Péter és Koncz János.
Galambos Pétertől a bírók több nemzedéke tanult, Koncz János megalapítója a magyar All-Style Karaténak.
Békés megyében 1989 előtt szinte mindig Kira Péter országos szakfelügyelő, szövetségi kapitány  vizsgáztatott.
Az All-Style Karate vizsgák lényege: shotokan vizsgaanyag és kick-box vizsgaanyag-együtt!
A képen Galambos Péter és Koncz János alapító mesterek.
Dr. Leyrer Richárd
A sportpolitika “nagymestere”, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke és a WAKO alelnöke.
Félelmetes energia és céltudatosság jellemzi!
Itt kezdődött? Kick-box 1938-ból! A Tolnai Világlapban.
találta Gregor László